I dette foredrag dykker jeg ned i et af de emner, jeg finder allermest fascinerende: selvkontrol. Selvkontrol er et veldokumenteret fænomen, især inden for amerikansk forskning, og en psykologisk kompetence, der har stor betydning for, hvordan vi udvikler os som mennesker. Det er samtidig en af de færdigheder, vi nemmest kan træne og styrke gennem pædagogisk arbejde. Alligevel bliver begrebet ofte overset – måske fordi det hurtigt kan vække associationer til ‘disciplinering’ eller ‘hård opdragelse’.
I foredraget vil jeg blandt andet komme ind på følgende spørgsmål: Hvad er selvkontrol? Hvorfor er den vigtig? Hvordan udvikler vi den? Hvordan kan vi arbejde med og træne selvkontrol pædagogisk? Og hvordan kan vi teste og undersøge den?
I dette foredrag dykker jeg ned i et spændende og ofte overset perspektiv på psykiske lidelser. Mange af de diagnoser, vi kender i dag – såsom depression, bipolar lidelse, skizofreni, autisme og ADHD – er ikke bare moderne fænomener. De har dybe rødder i vores evolutionære historie.
Men hvis disse tilstande skaber så mange udfordringer, hvorfor er de så stadig en del af det at være menneske? Kan det være, at nogle af de træk, vi i dag ser som symptomer på en lidelse, engang gav os overlevelsesfordele?
Jeg stiller skarpt på både fordele og udfordringer ved at have en psykisk diagnose og ser nærmere på de evolutionære aspekter bag. Derudover vil jeg fortælle om store tænkere og ledere gennem historien, som har kæmpet med symptomer, vi i dag betegner som psykiske lidelser – og hvordan disse måske har været en drivkraft bag deres exceptionelle præstationer.
runekappel@gmail.com tlf: 29425771